Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Black screen - Czarny ekran.

Cay

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano

1338451609-U492077.png

KONIEC Z BŁĘDAMI ZWIĄZANYMI Z GRAFIKĄ!

Witajcie, dużo z Was ma problem z czarnym ekranem w grze, w tym poradniku, pokażę Wam jak wyeliminować ten błąd.

Podstawowy krok:

Zawsze przed jakimkolwiek krokiem z wymienionych poniżej, zrób dokładny reinstall Minecraft'a! (usuń .minecraft).

1. Wgrywanie modyfikacji:

Często, po zainstalowaniu jakiejkolwiek modyfikacji, pojawia się nam czarny ekran.

Albo nie usnęliśmy folderu META-INF, albo mod jest na starszą/ nowszą wersję gry.

Musimy usunąć folder META-INF tak:

• Klikamy znaczek Windows + R.
  • Wpisujemy %appdata%.
  • Wchodzimy w .minecraft.
  • Następnie otwieramy folder bin.
  • Minecraft odpalamy za pomocą archwizera (WinRaR).
  • Usuwamy folder META-INF.

Jeżeli to nie pomoże, usuwamy .minecraft i update'ujemy grę po czym wgrywamy modyfikację z usunięciem folderu który został wymieniony wyżej.

Jeżeli mod. jest na starszą/ nowszą wersję gry, sprawdzamy w internecie, czy wersja wyszła. Jeżeli nie, prawdopodobnie twórca tej modyfikacji, jeszcze nie wydał jej na nową wersję. Musimy poczekać.

Jeżeli znaleźliśmy aktualną wersję tego ulepszenia, to instalujemy, pamiętając o usunięciu gryzącego się z modem folderu META-INF.

2. Bad video drivers:

a.)

Jeżeli mamy problem z takim błędem, to znaczy, że mamy coś z kartą graficzną. Pierwszą rzeczą jaką robimy, jest sprawdzenie jaki mamy model karty graficznej.

Następnie jak już wiemy, wpisujemy w wyszukiwarce: ''sterowniki do karty graficznej <nazwa>''.

Powinno nam się wyświetlić kilka wyników, wchodzimy i akualizujemy.

b.)

Pobieramy i instalujemy program Driver Genius, sam wyszuka i zaktualizuje sterowniki, bez niepotrzebnych problemów i niejasności.

3. Java:

Kolejnym, często pojawiającym się błędem jest błąd z javą. Jak wiecie, Minecraft bez javy działać nie może, a więc musimy to naprawić.

Wchodzimy na:

java.com

No i pobieramy najnowszą javę.

Jeżeli to nie pomoże, możemy odszukać na tej stronie javę 6 i tą także zainstalować. Wtedy powinno jak najbardziej pomóc.

4. Za mało pamięci RAM!

Często spotykany problem, gdy mamy dużo światów i dużo na nich rzeczy odkrytych, Więc nie ma pamięci!

a.)

Usuwamy niepotrzebne światy, texturepacki i modyfikacje.

b.)

Przydzielamy więcej pamięci:

• Z pomocą notatnika, tworzymy plik o nazwie start.bat
  • A w nim piszemy:
  • javaw -Xmx<pamięć w MB>m -Xms1024m -jar C:\Users\<nazwa_użytkownika>\Desktop\Minecraft.exe
  • A tutaj, proszę bardzo, stosunek tego ile możemy dać MB pamięci na mc, zależny od naszego komputera. (Stosunek Ilość miejsca na komputerze : tyle ile możemy przeznaczyć na mc).
  • 1GB- 512
  • 2GB- 1024
  • 3GB- 1536
  • 4GB- 2048
  • Pamiętajmy, że to jest w MB!

Po użyciu każdej z tych metod, powinniśmy uzyskać oczekiwany efekt - normalną grę, bez błędu zwanego ''Black Screen''.

Jeżeli nie uwzględniłem jakiegoś błędu, proszę o kontakt na PW.

Jeżeli mój TuT Ci pomógł, daj Lubię To. Dziękuję.

5jJNSGS.png

Opublikowano
  • A tutaj, proszę bardzo:
  • 1GB- 512
  • 2GB- 1024
  • 3GB- 1536
  • 4GB- 2048
  • Pamiętajmy, że to jest w MB!

od kiedy 1GB = 512 MB? ;o

Od dawna,

@topic Masz like przydatny TuT teraz już nie będzie spamu czemu mam czarny ekran.

76561198086159382.png

Opublikowano

Możesz dać do 4pk link ?

I po prostu ludzie będą sobie zmieniać tą zawartość uwierz mi ktoś kto się na tym nie zna nie ogarnie tego

Czy ma być tu ten nawias? A może mam napisać z dużej?

Albo czy to ma być tu :P

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z tym przydzielaniem pamięci to jest dosyć śmieszne mam 8GB Ramu daje minecraft te 4GB i tak nigdy tego nie wykorzystuje, więc poco to?

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Bywalec
Opublikowano

Już odpowiadam, to możesz dodać mniej, nikt Ci nie każe dodawać 4GB.

@ref.

Dlaczego? Ponieważ jest pełno problemów z tym związanych, a poradnik jest zakopany pod innymi. Może ten jeden, a później jeszcze kilka refreshów zakończy spam z tym związany.

5jJNSGS.png

Opublikowano

niby takie oczywiste a ty jako jedyny coś takiego dodałeś i ładnie i zwięźle opisałeś :)

03082059994152820902.jpg

Pomogłem? Jeśli tak daj plusika! Proszę o zdjęcie kilku%!

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...